Workshop – De Weg naar een Data-Gedreven Organisatie

Sinds de start van D4D hebben wij de visie om non-profitorganisaties te helpen met het maken van data gedreven beslissingen. Onze tagline is dan ook: Lead by Data Driven Knowledge. We zijn dan ook enthousiast om te merken dat het belang van data steeds meer wordt gezien. Dit blijkt onder andere uit de enorme interesse die we zagen in onze inspiratieworkshop die we organiseerden met Goede Doelen Nederland en Wilde Ganzen NL! Lees hieronder meer over de inspiratie die de deelnemers hebben opgedaan en de uitdagingen en lessons learned die naar voren zijn gekomen tijdens de eerste workshop middag.

💡Workshop highlights

Tijdens de workshop stond de Project DATA case study van Wilde Ganzen centraal, waardoor deelnemers inzicht kregen in hoe zij, met begeleiding van D4D, haar benadering van data in de praktijk heeft herzien. Marian deelde de belangrijkste lessons learned en gaf een demo van de belangrijkste uitkomst van het project: een KPI dashboard voor management. Het ontwikkelen hiervan heeft geholpen om data te laten leven in de organisatie, met een cultuurverandering waarbij de strategische doelen leidend zijn.

Data uitdagingen

Tijdens gezamenlijke oefeningen hebben deelnemers ook hun eigen uitdagingen op het gebied van data geïdentificeerd en uitgewisseld. Veelvoorkomende uitdagingen zijn:

  • Verzamelen van te veel gegevens zonder duidelijk doel
  • Lage datakwaliteit en onbetrouwbare gegevens
  • Gebrek aan interne standaarden voor gebruikte data tools en processen 
  • Te weinig eigenaarschap dat leidt tot onjuiste beheer van data
  • Gebrek aan een data cultuur of een cultuur van aarzeling om data te gebruiken 

 

Inzichten en vervolgstappen

Een waardevol moment was het identificeren van ‘quick wins’. Na een brainstorm over mogelijke oplossingen voor de uitdagingen werden deze in kaart gebracht door ze te rangschikken op basis van de verwachte impact en benodigde inspanning.

 

Besproken leerpunten

  1. Het formuleren van goede KPI’s is een belangrijke stap. Hoe helderder de KPI’s zijn, hoe makkelijker het wordt om deze te meten en welke data daarvoor nodig is.
  2. Maak zichtbaar hoe je meet, wat je meet en welke analyses je hebt gedaan. Leg dit vast zodat het herhaald kan worden. Brondata moet goed terug te vinden zijn. Dit voorkomt verwarring bij het controleren van metingen.
  3. Kennis moet in de organisatie aanwezig zijn. Je kunt ervoor kiezen om een datateam te vormen waarin elke afdeling is vertegenwoordigd. 

 

🌐 Hoe helpt D4D organisaties op weg?

D4D heeft een Roadmap to Succes ontwikkeld waarbij we door middel van een meetplan en management dashboard samen werken aan een betere datacultuur, inclusief verbetering van dat kwaliteit en capaciteit, en gestroomlijnde processen. Ook kunnen we helpen met specifieke data uitdagingen waarbij wij de brug zijn tussen jouw organisatie en technologie. 

Benieuwd naar hoe een data-traject er voor jouw organisatie uit zou kunnen zien? Neem hier contact met ons op! Samen kunnen wij jou helpen om een stap voorwaarts te zetten in de ambitie om een data gedreven organisatie te worden. 

 

We willen alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun betrokkenheid. Het was een inspirerende sessie vol kennisuitwisseling en praktijkverhalen. We hopen dat deelnemers geïnspireerd en gemotiveerd zijn om verder te gaan met data!